Inboeken betalingen en ontvangsten van PSP (Payment Service Providers)

Een Payment Service Provider voorziet (web)winkels van betaalmogelijkheden, zoals iDEAL, bankoverschrijving, creditcardbetaling en contactloos betalen per telefoon. Voorbeelden van bekende payment service providers (hierna PSP) zijn Mollie, SumUp, Adyen, Stripe en Sisow.

In deze handleiding laten wij zien hoe u uw betalingen en ontvangsten van deze PSP kunt verwerken in Silvasoft. Deze handleiding is generiek maar toepasbaar op de meeste PSP, het kan echter zijn dat van de twee genoemde methodes enkel de tweede van toepassing is.

Let op: Silvasoft biedt een directe koppeling aan met Mollie. Zie de volgende handleiding voor het verwerken van betalingen en ontvangsten met Mollie: Hoe boek ik mijn Mollie betalingen en ontvangsten?

PSP in uw boekhouding

U kunt uw PSP in principe zien als een eigen bankrekening. Er vinden namelijk financiële transacties op plaats en u heeft er een saldo op staan. Betalingen via uw PSP zullen op uw PSP account binnenkomen. Het saldo van uw PSP account kunt u eens in de zoveel tijd (automatisch) laten overboeken naar uw zakelijke bankrekening. 

PSP transacties en kosten verwerken en inboeken (twee methodes)

Methode 1:
Bij deze methode kunt u alle transacties (betalingen van klanten) via uw PSP automatisch importeren in het Silvasoft bankboek. Silvasoft zal deze automatisch matchen met de bijhorende verkoopfacturen zodat uw verkoopfacturen op betaald gezet worden. 

Verder doet u periodiek een boeking om uw saldo vanuit uw PSP over te boeken naar Silvasoft. Op deze boeking kunnen transactiekosten worden ingehouden voor de succesvolle betalingen via uw PSP 

Handleiding methode 1.

Methode 2:
Bij deze methode boekt u niet elke transactie vanuit uw PSP door naar Silvasoft, maar boekt u enkel de periodieke uitbetaling van uw PSP saldo. Deze uitbetaling koppelt u indien gewenst ook aan openstaande verkoopfacturen die binnen de uitbetaling vallen. Met deze methode zal Silvasoft niet automatisch de verkoopfacturen matchen, en de methode geeft wat minder inzicht in welke PSP transacties bij welke verkoopfacturen horen. Echter, voor sommige situaties kan deze methode eenvoudiger zijn.

Handleiding methode 2.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag