Mollie betalingen en ontvangsten verwerken (Methode 2)

In dit artikel leggen we uit hoe u Mollie betalingen en ontvangsten kunt verwerken in Silvasoft. In dit artikel leggen we methode 2 uit. Lees eerst dit artikel voor algemene uitleg en voor uitleg van de verschillende methodes. 

Methode 2:

Bij deze methode boekt u niet elke transactie vanuit Mollie door naar Silvasoft, maar boekt u enkel de periodieke uitbetaling van uw Mollie saldo. Deze uitbetaling koppelt u indien gewenst in 1 keer ook aan een batch openstaande verkoopfacturen die binnen de uitbetaling vallen. Met deze methode zal Silvasoft niet automatisch de verkoopfacturen matchen, en de methode geeft wat minder inzicht in welke Mollie transacties bij welke verkoopfacturen horen. Echter, voor sommige situaties kan deze methode eenvoudiger zijn.

Verwerken Mollie uitbetaling + transactiekosten

U zult periodiek uw Mollie saldo overboeken naar uw eigen (zakelijke) rekening. Mollie zal het saldo dan uitkeren maar zal daar tevens een deel van inhouden voor transactiekosten. U krijgt ook een factuur van Mollie voor de transactiekosten. Deze inkoopfactuur kunt u gewoon inboeken zoals u dat normaliter zou doen. Vervolgens kunt u de uitbetaling in 1 bankboeking verwerken. Bij die uitbetaling zult u tevens de inkoopfactuur direct op betaald zetten. 

Aan de transacties op uw Mollie account zijn waarschijnlijk verkoopfacturen voorafgegaan welke al in Silvasoft ingeboekt zijn. Deze verkoopfacturen kunt u bij het inboeken van de uitbetaling ook direct op betaald zetten. 

Hieronder werken we een voorbeeld uit van een uitbetaling van € 1000 waar € 10 aan transactiekosten op van toepassing zijn.

Mollie transactiekosten factuur inboeken

Tip: maak gebruik van Scan & Herken om sneller inkoopfacturen in te boeken

In dit voorbeeld gaan wij ervan uit dat de Mollie transactiekosten € 10 bedragen (incl. btw) op een Mollie tegoed van € 1000.

 1. Ga in module Boekhouding naar het Inkoopboek en klik op +Nieuw,
 2. Selecteer bij Leverancier relatie Mollie,mceclip0.png
 3. Selecteer bij Rekening een kostenrekening of maak een nieuwe kostenrekening aan via de +,
  mceclip2.png
 4. Vul de kosten (€ 10 incl. btw) in en geef de rest van de factuur gegevens in zoals het factuurnummer van Mollie,
 5. Nu kunt u de factuur Opslaan en sluiten.

Mollie uitbetaling inboeken

De Mollie uitbetaling zal op uw zakelijke bankrekening bijgeboekt worden. Deze bijboeking kunt u verwerken in het Silvasoft bankboek. Als u gebruik maakt van de automatische bankenkoppeling komt deze uiteraard automatisch in uw bankboek. Hieronder geven we een voorbeeld van een uitbetaling van € 1000 waar € 10 transactiekosten op van toepassing zijn. 

Omdat u € 1000 uitkeert maar Mollie hier nog transactiekosten op inhoud zult u mogelijk bijvoorbeeld € 990 op uw bankrekening krijgen. Mollie zal namelijk de transactiekosten inhouden op de uitbetalingen. Op het moment van uitbetalen gebeuren er dus een aantal dingen:

 1. U ontvangt op uw zakelijke bankrekening € 990 (namelijk de € 1000 min € 10 transactiekosten van Mollie)
 2. De oorspronkelijke € 1000 hebben betrekking op een of meerdere verkoopfacturen
 3. U betaalt met deze uitkering ook direct de transactiekosten van Mollie, dus de factuur die u hiervoor heeft ingeboekt is dan ook betaald. 

Uitgangspunt is dat de bijboeking voor de uitbetaling reeds in uw bankboek staat. Zo niet dan kunt u deze handmatig toevoegen of via MT940 of CODA of de automatische bankenkoppeling deze toevoegen aan uw boekhouding. 

 1. Ga in uw bankboek naar Stap 2: Te verwerken afschriften en klik bij de € 990 bijschrijving op "Handmatig verwerken",
  mceclip2.png
 2. Nu kiest u bij de instelling Hoe wilt u verwerken? voor Geavanceerde match,
  mceclip1.png
 3. Klik nu op het tabblad Koppelen met inkoop / verkoop en koppel daar de transactiekosten factuur van Mollie (in dit voorbeeld van € 10)
 4. Koppel tevens de verkoopfacturen die horen bij de uitbetaling. Voorbeeld, als u 3 betalingen heeft ontvangen op uw Mollie account welke optellen tot de uitbetaling van € 1000 dan koppelt u deze 3 verkoopfacturen. 
  mceclip0.png
 5. Klik nu op alvast op Opslaan. Silvasoft zal automatisch de juiste grootboekmutaties aanmaken. De boeking is nu compleet. De inkoopfactuur voor de transactiekosten is op betaald gezet en de verkoopfacturen horende bij de uitbetaling ook. 

Wilt u liever iedere losse Mollie transactie koppelen aan de daarbij horende verkoopfactuur? Bekijk dan de eerste methode voor het verwerken van Mollie transacties.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag