Kan ik direct op klanten of leveranciers boeken (zonder factuur)?

U kunt niet direct op klanten of leveranciers boeken zonder factuur. 

Normaliter dient u een aankoop of verkoop als volgt te verwerken:

  • Met aan- of verkoopfactuur: deze is dan aan de bijbehorende relatie gekoppeld en zou u bijv. via bank en kas kunnen verwerken, of
  • Direct op een kosten- of opbrengstrekening: deze is niet aan de bijbehorende relatie gekoppeld, hier worden dan wel de kosten- en opbrengsten juist mee weggezet (voornamelijk te gebruiken als u geen bon heeft).

Het kan soms nodig zijn om krediet, beginsaldi e.d. weg te boeken zonder factuur. Hiervoor zou u dan een grootboekrekening voor de desbetreffende relatie moeten aanmaken:

Voorbeeld: u heeft een leverancier "Unilever" waarbij u €1000,- vooruit heeft betaald (zonder factuur). U kunt in de grootboekrekening een rekening 44001 - Leverancier: Unilever aanmaken. Met de verwerking via de zichtrekening kunt u €1000 crediteuren en dit debiteren naar 44001.

Zodra de factuur dan binnenkomt kunt u via een aparte Overig / Memoriaal boeking deze factuur op betaald zetten met het saldo op 44001. Met deze methode weet u wat er bij een relatie "Unilever" geboekt is zonder factuur door naar deze grootboekrekening te kijken.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag