Het crediteuren saldo vanuit het grootboek (€X,XX) correspondeert niet met het totaal aan openstaande inkoopfacturen (€X,XX).

mceclip0.png

Deze melding ontstaat doordat een inkoopfactuur niet correct op betaald is gezet of dat een bedrag, ook kan dit ontstaan door het toevoegen van een directe boeking op de crediteuren rekening zonder een verkoopfactuur te koppelen (bijvoorbeeld bij een handmatige beginbalans), of dat u een extra crediteuren grootboekrekening hanteert (u mag in Silvasoft maar één crediteurenrekening voeren).

Voorbeeld: via de bank ontvangt u €100 debet voor een verkoopfactuur. Normaliter kiest u voor matchen met verkoopfacturen en kiest u de juiste factuur. De fout zou ontstaan door hier voor matchen met vaste grootboekrekening te kiezen en op de Crediteuren / Leveranciers rekening te boeken. Er ontstaat dan een verschil van €100 tussen de openstaande verkoopfacturen en grootboekrekening Crediteuren / Leveranciers.

Om dit te corrigeren moet u eerst controleren waardoor de melding is ontstaan, vanuit daar kunt u het dan gaan corrigeren.

Controleer andere fouten

Vaak ontstaat deze melding door andere fouten, los daarom eerst de overige fouten uit de controle op en controleer eventueel genegeerde foutmeldingen.

Controle crediteurenrekening(en)

Gebruikt u meerdere crediteurenrekeningen of heeft u in het verleden een andere crediteurenrekening gebruikt? Dan kan het verschil wellicht daardoor zijn ontstaan. In dat geval kunt u via een memoriaalboeking het saldo van uw oude crediteurenrekening overboeken naar de nieuwe crediteurenrekening.

Controle handmatige journaalposten

Wellicht heeft u inkopen waarbij u handmatig de journaalpost heeft gewijzigd. Als u daarbij bijvoorbeeld niet heeft geboekt op een crediteurenrekening dan kan er een verschil ontstaan. Controleer daarom inkopen met handmatige journaalposten. Via het menu: Boekhouding > Alle boekingen > Grootboekmutaties kunt u filteren op soort 'Inkoop' en handmatige post 'Ja' om deze inkopen te vinden.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag