Hoe boek ik een lening?

Heeft u een lening / krediet ontvangen? In dit artikel leggen wij uit hoe u dit kunt verwerken in Silvasoft.

De lening toevoegen

In ons voorbeeld gebruiken wij een Nederlands rekenstelsel, voor België geldt uiteraard een ander nummer c.q. rekening. Uw boekhouder kan u assisteren met het kiezen van de juiste grootboekrekening.

Allereerst moet u een grootboekrekening 0900 - Leningen aanmaken via Boekhouding > Grootboekrekeningen. Dit betreft een balansrekening optioneel gekoppeld aan rubriek 0 - Vaste activa, eigen vermogen, voorzieningen en lang vreemd vermogen.

Let op: als u een onderscheid wilt maken tussen lange termijn leningen en korte termijn leningen dan raden wij aan dit onderscheid te maken door gebruik te maken van 0901 - Lange termijn leningen en 0902 - Korte termijn leningen, of een soortgelijke uitsplitsing.

Zodra het geleende bedrag via de bank of het kasboek is ontvangen kunt u kiezen voor matchingstype: Op vaste grootboekrekening en dan kiezen voor de 0900-rekening.

mceclip0.png

In dit voorbeeld is er €1000,- bijgeboekt op de kasrekening i.v.m. een verstrekte lening. Deze rekening neemt toe met dit bedrag. Op de 0900-rekening ontstaat een schuldpost van €1000 aan gerelateerd aan deze lening.

mceclip1.png

De lening aflossen

Nadat de lening is toegevoegd zal deze op enig moment (periodiek) afgelost moeten worden. Ook dit kunt u verwerken middels het bank- of kasboek.

Zonder rente

mceclip2.png

 1. Op het bank- of kasboek heeft u een afschrijving van een periodieke aflossing, bijvoorbeeld €100,- (10% van ons eerdere voorbeeld),
 2. In het tabblad Matchen kiest u voor Op vaste grootboekrekening,
 3. Nu kiest u voor 0900 - Leningen,
 4. Als u nu op Opslaan en sluiten klikt dan wordt deze aflossing verwerkt, en
 5. De schuld van de lening neemt af met €100 en het resterende bedrag wordt €900, het bank- of kassaldo is met €100 afgenomen.

Met rente

mceclip3.png

mceclip4.png

 1. Op het bank- of kasboek heeft u een afschrijving van een periodieke aflossing, bijvoorbeeld €100,- (10% van ons eerdere voorbeeld) en €15 rente,
 2. In het tabblad Matchen kiest u voor Geavanceerde match,
 3. Klik nu op Opslaan,
 4. U kunt nu onder tabblad Grootboekmutaties de afschrijving uitsplitsen over 0900 - Leningen en 4900 - Financierings- en rentelasten,
 5. Als u nu op Opslaan en sluiten klikt dan wordt deze aflossing verwerkt, en
 6. De schuld van de lening neemt af met €100 en het resterende bedrag wordt €900, de €15 rentekosten wordt weg geboekt als kosten op de resultaatzijde en het bank- of kassaldo is met €115 afgenomen.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag