Hoe maak ik een btw-percentage en omzetrekening aan voor andere landen binnen de EU?

Per 1 juli dient men bij een drempelbedrag van €10.000,- verkoop aan particulieren binnen de EU sneller dan voorheen een MOSS aangifte doen.

Deze aangifte doet u buiten Silvasoft, maar u kunt uw module Boekhouding gebruiken om de verkopen, btw en omzet te registeren.

Verkoop btw-percentages

Met de module Boekhouding kunt u via Boekhouding > Instellingen > Btw-aangifte & percentages instellingen de in- en verkoop btw-percentages terugvinden.

Onder tabblad Verkoop kunt u met + Nieuw meerdere btw-percentages aanmaken;

mceclip0.png

In dit voorbeeld hebben wij een percentage voor Italië aangemaakt.

Hier kunt u dan een voor u duidelijke benaming selecteren, geeft u aan dat dit hoort bij leveringen of diensten in landen binnen de EU en koppelt u dit aan uw te betalen btw rekening. 

Optioneel: u kunt een aparte grootboekrekening voor af te dragen BTW buiten NL/BE binnen EU aanmaken. Dit doet u via Boekhouding > Grootboekrekeningen.

Als u klaar bent met het btw-percentage dan kunt u deze opslaan en verder gaan, het percentage is dan klaar voor gebruik.

Omzet buiten NL/BE binnen EU grootboekrekening aanmaken

U kunt via de module Boekhouding ook aanvullende omzet rekeningen aanmaken voor uw omzet. Hiervoor gaat u naar Boekhouding > Grootboekrekeningen > Resultaatrekeningen.

Hier kunt u met + Nieuw een nieuwe (omzet) rekening aanmaken;

mceclip2.png

Het nummer zou in uw rekeningschema moeten passen, de benaming zou Omzet buiten NL/BE binnen EU kunnen zijn. Nu kunt u deze rekening opslaan & sluiten om deze definitief te maken.

Als standaard instellen bij uw Europese klanten

Nu kunt u naar Relatiebeheer (CRM) gaan en opent u de klantenkaart van een relatie binnen de EU (buiten NL/BE). Hier gaat u vervolgens naar tabblad Instellingen en dan Financiële instellingen;

mceclip0.png

Hier geeft u als standaard omzetrekening de nieuw aangemaakt omzetrekening voor verkopen binnen EU aan en het btw-percentage voor het land van deze klant.

Bij alle nieuwe facturen die u maakt voor deze klant zal de omzet nu op de omzet binnen EU (buiten NL/BE) geboekt worden en de btw gehanteerd die geldt voor Italië.

EU percentages toepassen in product import

Met bovenstaande stappen hoeft u niet per product het btw-percentage per product aan te passen (een product kan maar 1 percentage tegelijkertijd hebben als standaard).

Als u aan maar 1 ander land levert, of een specifiek assortiment voor een bepaald land heeft dan kan dit wel als optie.

Als u meerdere percentages heeft met hetzelfde btw-percentage (maar dan voor een ander land) dan raden wij aan dat u kolom BTW_Code gebruikt uit het import bestand. U kunt dan voor een specifieke code een btw-percentage toekennen.

Omzet rapportage per EU land

Rapportages kunt u per 8 augustus 2022 terugvinden onder het menu item Rapportages. In het artikel: Aan de slag met Rapportages wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u hiermee kunt werken. De rapportages, exporten en lijsten die benoemd worden in dit artikel kunt u onder dit nieuwe menu item terugvinden.

Met de rapportage Omzet en afname per land kunt u de product afnames en omzet zien per land. U kunt hierbij ook filteren of deze omzet in een EU land heeft plaatsgevonden en gelijk de totalen voor dat land inzien.

Met deze rapportage kunt u eenvoudig uw verkopen binnen (en buiten) de EU inzichtelijk maken en duidelijk in beeld krijgen of u al aan uw drempel bedrag bent gekomen.

In het volgende artikel leest u hier meer over: Omzet en afname per land.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag