Waarom is mijn boeking vergrendeld?

Bij sommige soorten boekingen (bijv. verkoopfacturen of boekingen in de module Boekhouding) kan de volgende melding verschijnen;

"Er kan niet opgeslagen worden omdat deze boeking vergrendeld is. Dit kan voorkomen als de boeking is opgenomen in een btw- of icp-aangifte, of bij bijvoorbeeld boekingen geïmporteerd via een auditfile. Open de boeking voor meer details."

In sommige scenario's zijn boekingen niet bewerkbaar of worden deze opzettelijk geblokkeerd om aangepast te worden. Hieronder staat toegelicht wat dit precies inhoudt.

BTW- of ICP-aangifte

Nadat u Elektronisch (Nederlands) of bij Intervat met ons Intervat XML (België) een BTW- of IC(P)-aangifte heeft gedaan wordt voor Nederland de aangifte automatisch vergrendeld. Voor België moet u zelf op Ingediend klikken.

De reden dat dit gebeurt (en dient te gebeuren) maar ook belangrijk is heeft te maken met continuïteit.

Het risico bestaat dat als een aangifte periode en de onderliggende boekingen niet vergrendeld zouden worden dat er een verschil tussen uw aangifte en uw administratie zou kunnen ontstaan. Hierdoor zou bij een controle geen overeenstemming meer zijn wat kan leiden tot vervolgstappen door de belastingautoriteit.

Om gebruikers hierbij te helpen is deze functie ingebouwd en beschikbaar om dit te voorkomen!

Let wel: controleer altijd de foutcontrole de boekingen voordat u deze aflegt aan de Belastingdienst of FOD Financiën / Intervat, deze kunt u naderhand niet of zeer beperkt corrigeren. Heeft u een fout in de aangifte zelf gemaakt dan zou u een suppletie moeten aanvragen bij de desbetreffende instantie.

Auditfile import

Silvasoft importeert geregeld Auditfile (.xaf) bestanden voor gebruikers om de historische boekhouding uit een ander pakket in Silvasoft te zetten. Een bijkomstigheid hiervan is dat deze onderliggende boeking, mede doordat het uit een ander pakket komen vergrendeld zijn.

U kunt er nog wel betalingen/ontvangsten aan koppelen maar boekingen waar deze melding op staan kunt u niet meer aanpassen.

Let wel: heeft u in het oude programma nog fouten staan of boekingen die gecorrigeerd moeten worden dan is het verstandig dit te doen voordat u het Auditfile bestand aanlevert t.b.v. de overstapservice.

 

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag