Privé gebruik bij aankopen (BE)

Wat is het?
Het kan zijn dat u als eenmanszaak beroepskosten maakt die deels ook privé gebruikt worden. Denk aan de kosten van een auto waar u ook privé mee rijdt. Of energiekosten van een ruimte die u ook privé gebruikt. Deze kostenposten mag u niet volledig als beroepskosten inboeken.

Hoe verwerken in Silvasoft?
U kunt in Silvasoft een grootboekrekening aanmaken en bij de grootboekrekening opgeven welk deel bestemd is voor beroepsgebruik. Bij het boeken van aankopen op deze grootboekrekening zal Silvasoft vervolgens de kosten opsplitsen. Een deel van de kosten en terug te vorderen btw wordt op uw rekening courant geboekt en het overige deel wordt als beroepskosten en terug te vorderen btw geboekt. U maakt in Silvasoft als volgt een grootboekrekening aan die u kunt gebruiken bij het boeken van kosten waar privé gebruik op van toepassing is:

  1. Ga naar het menu Boekhouding > Grootboekrekeningen.
  2. Klik op het tabblad ‘Resultaatrekeningen’.
  3. Klik op de knop ‘+ Nieuw’.
  4. Geef een nummer op, bijvoorbeeld: ‘604001’ en een naam, bijvoorbeeld: ‘Autokosten 25% privé gebruik’.
  5. Selecteer ‘Kosten’ bij ‘Omzet of kosten?’ en kies optioneel een standaard inkoopclassificatie.
  6. Onder de titel ‘Aftrekbaarheid kosten België’ vult u bij de instelling ‘% Beroepsgebruik (eenmanszaak)’ nu in welk deel bestemd is voor beroepsgebruik. Voor een auto die u 25% privé gebruikt, vult u hier dus 75% in als beroepsgebruik.
  7. Klik op ‘Opslaan & sluiten’. U heeft nu een grootboekrekening aangemaakt voor autokosten met privé gebruik.
  8. Om hier kosten op te boeken gaat u naar het menu Boekhouding > Inkoopboek en klikt u op ‘+ Nieuw’. Selecteer nu bij de inkoopregel de zojuist aangemaakte grootboekrekening en Silvasoft zal de rest voor u inboeken conform de Belgische wetgeving.

Voorbeeld grootboekrekening:
Kosten grootboekrekening voor privé gebruik

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag