Aftrekbaarheid btw, verworpen uitgaven en privé gebruik (BE)

Er zijn nogal wat regels van toepassing in België wanneer u aankopen gaat inboeken in uw boekhouding. U kunt te maken hebben met gedeeltelijk aftrekbare btw, verworpen uitgaven (fiscale aftrekbaarheid) en privé gebruik. In dit artikel leggen we beknopt uit hoe het nu eigenlijk zit en hoe u met Silvasoft dit soort speciale boekingen heel eenvoudig kunt verwerken in de boekhouding!

Wat is het?
Voor de terugvraag van btw op aankopen zijn een aantal regels vastgesteld in België. Voor bepaalde soorten aankopen mag de btw niet, of niet volledig worden teruggevorderd. Voorbeeld van dit soort aankopen zijn: relatiegeschenken, restaurantkosten, kosten aan bedrijfswagens, en meer. Bekijk hier een lijst van gedeeltelijk aftrekbare kostenposten en voor welk deel de btw mag worden teruggevorderd bij de btw-aangifte.

Voor wie is dit van toepassing?
Elke ondernemer die btw-plichtig is kan met gedeeltelijk aftrekbare btw te maken hebben. Raadpleeg de hierboven vermelde lijst om te zien of u met uitgaven te maken heeft waar de gedeeltelijke aftrekbaarheid op van toepassing is.

Boekhoudkundige verwerking
In uw boekhouding wordt voor dit soort kostenposten enkel het aftrekbare deel van de btw opgenomen in de aangifte als terug te vorderen btw. De overige btw wordt bijgeboekt op uw kostenrekening.

Hoe verwerken in Silvasoft?
In Silvasoft is het inboeken van dit soort kostenposten heel eenvoudig. U kunt zelf btw-percentages aanmaken voor dit soort kostenposten en aangeven hoeveel % btw aftrekbaarheid van toepassing is. Bij het inboeken van uw aankoop kiest u vervolgens dit percentage en Silvasoft doet de rest. U hoeft dus niets handmatig uit te rekenen! Lees in dit artikel onze stap-voor-stap uitleg voor het aanmaken van zo’n btw-percentage.

Wat is het?
In België zijn diverse kostenposten slechts gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. Kosten drukken uw resultaat en resulteren in een lagere inkomstenbelasting. Door de verworpen uitgaven mogen bepaalde kosten uw resultaat slechts gedeeltelijk drukken wat ervoor zorgt dat uw fiscale resultaat (te gebruiken voor uw belastingaangifte) afwijkt van het daadwerkelijke resultaat van uw onderneming. Bekijk hier een lijst van kostenposten die slechts gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar zijn.

Voor wie is dit van toepassing?
Elke ondernemer kan hiermee te maken hebben wanneer u kosten heeft die voorkomen in de hierboven verwezen lijst.

Boekhoudkundige verwerking
In uw boekhouding ziet u feitelijk niets van deze verworpen uitgaven. Het heeft namelijk geen effect op uw boekhoudkundige resultaat. Echter, in uw boekhouding moet u wel inzicht hebben in het totaal van verworpen uitgaven aangezien dit moet worden verrekend voor uw fiscale resultaat.

Hoe verwerken in Silvasoft?
In Silvasoft stelt u bij uw grootboekrekening in welk percentage van de uitgaven die geboekt worden op die rekening, verworpen zijn. Vervolgens kunt u vanuit uw boekhouding dashboard een lijst opvragen met de verworpen uitgaven. Op dat rapport wordt tevens direct uw boekhoudkundige en fiscale resultaat getoond. Het fiscale resultaat dient u aan te geven bij uw belastingaangifte. Lees in dit artikel onze stap-voor-stap uitleg voor het aanmaken van een grootboekrekening waar verworpen uitgaven op geboekt kunnen worden en hoe u het rapport kunt bekijken.

Wat is het?
Het kan zijn dat u beroepskosten heeft die deels ook in een privé situatie gebruikt worden. Denk aan autokosten van een auto waar u ook privé mee rijdt. Of energiekosten van een ruimte die u ook privé gebruikt. Deze kostenposten mag u niet volledig als beroepskosten inboeken.

Voor wie is dit van toepassing?
Dit is enkel van toepassing voor eenmanszaken.

Boekhoudkundige verwerking
In uw boekhouding zal het deel voor privé gebruik worden geboekt op een rekening courant rekening (een rekening waar een schuld van uw onderneming aan uzelf, of een schuld van uzelf aan uw onderneming op wordt geboekt). Het overige deel (deel voor beroepsgebruik) wordt op normale wijze in uw boekhouding verwerkt. De exacte boekhoudkundige verwerking is ook afhankelijk van de btw-aftrekbaarheid op de aankoop. Het deel percentage dat bestemd is voor privé gebruik wordt normaliter in overleg met uw boekhouder / accountant bepaald.

Hoe verwerken in Silvasoft?
Silvasoft rekent alles voor u uit. U geeft enkel bij een grootboekrekening aan welk deel voor privé of beroepsgebruik bestemd is. Bij het inboeken van een aankoop op deze grootboekrekening zal Silvasoft zelf alles voor u uitrekenen en goed verwerken op uw journaalposten en btw-aangifte. Lees in dit artikel onze stap-voor-stap uitleg voor het aanmaken van een grootboekrekening waar privé gebruik op van toepassing is.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag