Gedeeltelijk aftrekbare btw (BE)

Wat is het?
Voor de terugvraag van btw op aankopen zijn een aantal regels vastgesteld in België. Voor bepaalde soorten aankopen mag de btw niet, of niet volledig worden teruggevorderd. Voorbeeld van dit soort aankopen zijn: relatiegeschenken, restaurantkosten, kosten aan bedrijfswagens, en meer. Bekijk hier een lijst van gedeeltelijk aftrekbare kostenposten en voor welk deel de btw mag worden teruggevorderd bij de btw-aangifte.

Hoe te verwerken in Silvasoft?
In Silvasoft kunt u eenvoudig bij een btw-percentage instellen hoeveel procent van het btw-bedrag aftrekbaar is op de btw-aangifte. Daarna boekt u een aankoop op dit btw-percentage en Silvasoft doet de rest. Een btw-percentage aanmaken met gedeeltelijk aftrekbare btw doet u als volgt:

  1. Ga in Silvasoft naar het menu Boekhouding > Instellingen en klik op de knop ‘Btw-aangifte en percentages instellingen’.
  2. U komt nu in het overzicht van de btw-percentages die u kunt gebruiken in uw boekhouding.
  3. Klik op de knop ‘+ Nieuw’ om een nieuw percentage toe te voegen.
  4. Noem dit percentage bijvoorbeeld ‘Kosten – 40% btw-aftrekbaar’.
  5. Kies bij ‘Beschikbaar voor’ voor inkoop en vul bij percentage het gewenste percentage (bijvoorbeeld 6, 12 of 21) in.  Dit is het btw-percentage dat van toepassing is op de kostenpost.
  6. Bij btw-classificatie kiest u vervolgens bijvoorbeeld ‘Binnenlandse aankopen’ en bij ‘Rekening voor te vorderen btw’ kiest u de rekening voor te vorderen btw (bijvoorbeeld rekening 411000 – Terug te vorderen btw).
  7. Zet een vinkje bij ‘Gedeeltelijk aftrekbaar?’. Nu verschijnen extra velden waarbij u kunt instellen hoeveel % van boekingen op dit btw-percentage niet-aftrekbaar zijn.
  8. In dit voorbeeld gaven we aan dat 40% wel aftrekbaar is van uw btw. Dit betekent dat 60% van de btw niet aftrekbaar is. Vul daarom bij ‘Niet-aftrekbaar deel 1’ het getal 60 in.
  9. Optioneel kunt u een kostenrekening selecteren waarop de niet-aftrekbare btw bijgeboekt zal worden. Indien u dit niet doet zal de niet-aftrekbare btw bijgeboekt worden op de kostenrekening die u selecteert bij het aanmaken van uw inkoopboeking.
  10. Klik tot slot op opslaan om uw percentage te bewaren.

U heeft nu een percentage aangemaakt en daarbij ingesteld dat de btw dat via dat percentage wordt geboekt, slechts voor 40% aftrekbaar is op uw btw-aangifte. U kunt nu via het menu Boekhouding > Inkoopboek een nieuwe inkoopfactuur toevoegen. Als u daar bij een inkoopregel het eerder aangemaakte btw-percentage kiest, zal op de grootboekmutaties automatisch het btw-bedrag gesplitst worden, zodanig dat 40% van het btw-bedrag op de rekening voor te vorderen btw komt en de overige 60% op uw kostenrekening komt. Op uw btw-aangifte zal dit ook automatisch goed verwerkt worden in de roosters.

Voorbeeld btw-percentage met 40% aftrekbare btw
Gedeeltelijk aftrekbare btw België

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag