Grootboekrekeningen (BE)

Bij een proefaccount krijgt u standaard een set grootboekrekeningen waar u mee aan de slag kunt. Heeft u voor een Belgische administratie inrichting gekozen dan krijgt u het verplichte: ‘Minimum Algemeen Rekeningstelsel (MAR)’. Met dit grootboekrekening stelsel voldoet u aan de Belgische wetgeving betreffende het voeren van een boekhouding en kunt u direct aan de slag.

Het kan zijn dat u een extra grootboekrekening wilt aanmaken. Een grootboekrekening kunt u aanmaken via het menu Boekhouding > Grootboekrekeningen > Klik op de knop ‘Nieuw’. Hierbij kunt u de volgende velden invullen:

  • Nummer: hier vult u een grootboekrekeningnummer in. Lees vooral ook de informatie achter het i-icoontje voor met informatie over de gebruikelijke grootboekrekeningnummers.
  • Naam: vul hier de naam in van de grootboekrekening.
  • Balans / resultaat: vul hier in of het een balansrekening betreft of een resultatenrekening. Let op dat balansrekeningen een waarde of schuld vertegenwoordigen. Een resultatenrekening vertegenwoordigd omzet of kosten.
  • Btw-rekening: vul hier in of de rekening die u aanmaakt een btw rekening is. Dit is van belang voor het afsluiten en openen van een boekjaar.
  • Bezit / schuld: als u in de stap hierboven heeft gekozen voor balansrekening kunt u hier invullen of de rekening een bezit of schuld betreft. Dit kan in bepaalde gevallen allebei dus u kunt dit ook laten berekenen door Silvasoft door op de blauwe knop ‘Bepaal automatisch’ te klikken.
  • Omzet / kosten: als u in de stap hierboven heeft gekozen voor resultatenrekening kunt u hier invullen of de rekening een omzet- of kostenrekening betreft. Dit kan in bepaalde gevallen allebei dus u kunt dit ook laten berekenen door Silvasoft door op de blauwe knop ‘Bepaal automatisch’ te klikken.

Na het invullen van bovenstaande velden dient u alleen nog op ‘Opslaan’ te klikken en de grootboekrekening is aangemaakt.

Een grootboekrekening wijzigen kunt u via het menu Boekhouding > Grootboekrekeningen > Selecteer een grootboekrekening en klik op de knop ‘Bewerken’.

Betreft de grootboekrekening een resultatenrekening waarbij kosten op worden geboekt dan dient u voor een juiste btw-aangifte ook altijd een inkoopclassificatie op te geven. Deze inkoopclassificaties betreffen de volgende classificaties:

  • Grondstoffen en handelsgoederen
  • Diensten en diverse goederen
  • Bedrijfsmiddelen (investeringen)

Deze inkoopclassificaties zijn door Silvasoft standaard ingevuld bij een grootboekrekening, maar als u dit wilt wijzigen dan kunt u dat doen via: Boekhouding > Grootboekrekeningen > Selecteer de grootboekrekening waarvoor u de standaard inkoopclassificatie wilt wijzigen en klik op de knop ‘Bewerken’. Ga naar ‘Std. inkoopclassificatie’ en verander de inkoopclassificatie.

In uw account ziet u standaard alle grootboekrekeningen die u heeft. Voor het overzicht kan het fijner zijn om alleen de grootboekrekeningen te zien waarin u werkt. U kunt de ongebruikte grootboekrekeningen daarom verbergen. Dit doet u via: Boekhouding > Instellingen > Grootboekrekeningen instellingen > Rekeningen verbergen (tweede tabblad) > Plaats een vinkje achter ‘Verberg ongebruikte grootboekrekeningen’.

U kunt er ook voor kiezen om een eigen grootboekrekeningschema te importeren als u dat prettiger vindt. Dit kunt u doen via: Boekhouding > Instellingen > Grootboekrekeningen importeren. Allereerst dient u het format te downloaden waarin u uw grootboekrekeningschema kunt plaatsen. Let op dat het importeren van een grootboekrekeningschema enkel mogelijk is volgens de instructies in het format. Anders kan Silvasoft het grootboekrekeningschema niet inlezen. Als u alles heeft ingevuld in het format dan kunt u dit opslaan en uploaden achter ‘Selecteer het eerder gedownloade (nu ingevulde) bestand.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag