In dit artikel leest u hoe u de btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen correct implementeert en gebruikt in Silvasoft.
Wat is de btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen?
Als kleine onderneming in België kan u worden vrijgesteld van de meeste btw-verplichtingen. Wanneer u kiest voor de vrijstellingsregeling van belasting, moet u geen:
- periodieke aangiften indienen,
- btw aanrekenen aan uw klanten,
- btw storten aan de FOD Financiën, en
- daartegenover mag u de aan uw leveranciers betaalde btw niet in aftrek brengen.
U wordt evenwel onderworpen aan bepaalde verplichtingen op het vlak van facturering, boekhouding, enz. U blijft btw-belastingplichtige en u moet bijgevolg beschikken over een btw-identificatienummer.
Meer over het aanvragen en de voorwaarden voor het gebruikmaken van de btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen vindt u terug op de website van de FOD Financiën. Hier leest u ook welke ondernemingen geen gebruik kunnen maken van de vrijstellingsregeling voor het geheel van hun activiteit.
Hoe kan ik met de btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen werken in Silvasoft?
Let op: lees bij twijfel de brochure Vrijstellingsregeling belasting na of neem contact op met de FOD Financiën of uw boekhouder.
Allereerst bent u, als u gebruik maakt van de btw-vrijstellingsregeling, vrijgesteld van de periodieke btw-aangifte via Intervat. Derhalve hoeft u ook geen aangifte te berekenen en mag u geen btw-heffen en terugvragen.
In Silvasoft dient u bij producten- en/of diensten een btw-percentage op te geven, u mag hier een 0% btw-percentage ingeven. Hierdoor wordt er geen btw aangerekend op offertes, orders en facturen die u met Silvasoft maakt. Aanvullend zou u op uw documenttemplates alle verwijzingen naar de btw (o.a. in de totalen en op regelniveau) mogen uitzetten/verwijderen. Ook dient u te vermelden dat u onder de regeling valt door de volgende tekst te gebruiken “Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen” op uw templates.
Het is verder belangrijk om te weten dat u nog steeds een jaarlijkse klantenlisting dient in te dienen, behalve als dit een “nihil”-klantenlisten betreft, een dergelijke klantenlisting is enkel van toepassing als geen enkele klant een Belgisch btw-identificatie nummer heeft of indien zij dit wel hebben de omzet per klant niet mee bedraagt dan €250 euro in dat jaar.