Productcategorieën

U kunt uw producten koppelen aan productcategorieën. Op deze manier krijgt u meer overzicht over uw producten. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een productcategorie maakt en hoe u een product hieraan koppelt.

Daarnaast kunt u met een productcategorie nog meer doen. Een productcategorie kunt u indien gewenst koppelen aan een eigen omzetrekening. Als u aan het einde van het jaar een rapportage uitdraait van al uw omzetrekeningen ziet u welke productcategorie u de meeste omzet heeft opgeleverd.

U kunt ook een korting koppelen aan een speciale productcategorie, zodat alle producten die in die productcategorie zitten een bepaalde korting krijgen. Heeft u bijvoorbeeld een supermarkt en wilt u aan de categorie frisdrank een korting geven, dan is dat dus eenvoudig mogelijk.

Hoe u een productcategorie aanmaakt en hoe u verder de instellingen doet omtrent verschillende omzetrekeningen of categoriekortingen wordt hieronder uitgelegd.

Een productcategorie maakt u aan via het menu Producten > Productcategoriën > Nieuw. Vul de naam in van de categorie en vul indien gewenst de overige velden in (deze worden hieronder uitgelegd).

Wilt u een bepaalde productcategorie aan een omzetrekening koppelen? Dan kunt u dit invullen achter het veld ‘Opbrengstrekening’. Let op, u heeft hiervoor wel de module ‘Boekhouden’ nodig. Een grootboekrekening maakt u aan via Boekhouding > Grootboekrekeningen > Resultaatrekening. Vervolgens maakt u een resultaatrekening aan van het type ‘omzet’. Meer uitleg over het aanmaken van een grootboekrekening staan beschreven in de artikelen: grootboekrekeningen Nederland en grootboekrekeningen België.

In hetzelfde veld kunt u ook een algemene korting of een korting per relatie opgeven voor deze productcategorie.

Algemene korting: plaats een vinkje achter ‘Categoriekorting’ en vul een kortingspercentage in.

Relatie korting: hier voegt u via de knop ‘Nieuw’ een relatie toe en vult u het kortingspercentage in die alleen geldt voor die relatie op alle producten uit deze productcategorie.

Vervolgens kunt u producten of diensten toevoegen via het menu item Producten > Dashboard > Nieuw product en deze koppelen aan de productcategorie die u heeft aangemaakt.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag