Kortingen instellen

Een korting kunt u instellen voor een specifieke relatie, vanuit het product o.a. met een product, categorie korting of stapelkorting, en vanuit de factuur op factuur of regel niveau. In dit artikel lichten wij de verschillende mogelijkheden toe!

Wilt u een bepaalde relatie een korting geven die altijd geldt? Ga dan in het menu naar Relatiebeheer > Klanten > Open de desbetreffende klant > Ga naar het tabje Instellingen > En dan naar Kortingen.

mceclip0.png

U ziet hier vervolgens 3 tabjes staan, namelijk: Standaard korting, Korting per productcategorie en Korting per product.

  • Standaard korting: wilt u dat deze relatie altijd een bepaalde korting heeft op alles? Dan vult u hier de korting in die u wilt hanteren. Wilt u 10% korting hanteren? Dan vult u hier 10,00 in.
  • Korting per productcategorie: het kan zijn dat u werkt met productcategorieën. Heeft u bijvoorbeeld een supermarkt en heeft u categorieën als: koek, frisdrank, chips, etc. en wilt u dat uw relatie op de categorie koek altijd een bepaalde korting heeft, dan vult u dat hier in. Om dit in te stellen klikt u op de blauwe knop ‘Voeg categoriekorting toe’ selecteer daarbij de categorie en vul dan het kortingspercentage in.
  • Korting per product: wilt u dat deze relatie altijd een bepaalde korting heeft op een bepaald product? Dan vult u dat hier in.

De laatste en meest specifieke korting heeft altijd voorrang. Dus als u op een bepaald product 25% korting geeft en dat product zit ook in een productcategorie waarop een korting van 10% geldt, dan is de uiteindelijke korting 25%. Een product is namelijk specifieker dan een gehele productcategorie.

Vanuit het menu item Producten kunt u ook kortingen regelen.

Wilt u op een bepaalde productcategorie een korting die voor iedereen geldt, dus niet alleen voor een bepaalde relatie? Ga dan naar het menu item Producten > Productcategorieën > en open de desbetreffende product categorie. U ziet hier nu twee relevante tabjes staan: Algemene korting en Afwijkende kortingen voor relaties.

  • Algemene korting: hier vult u een algemene korting in. Dit is een korting die voor elke relatie geldt en die enkel voor deze specifieke productgroep is bedoeld.
  • Afwijkende kortingen voor relaties: hier kunt u weer op relatieniveau een korting instellen op deze specifieke productgroep (dit is vanuit het menu item Relatiebeheer ook mogelijk, zie hierboven).

U kunt ook op een bepaald product een korting geven die geldt voor alle relaties. Hiervoor gaat u naar het menu item Producten > Producten en voorraad > open het desbetreffende product > ga naar het tabje kortingen. Hier ziet u de volgende tabjes: Algemene korting en Afwijkende kortingen voor relaties.

  • Algemene korting: hier vult u een algemene korting in. Dit is een korting die voor elke relatie geldt op dit specifieke product.
  • Afwijkende kortingen voor relaties: hier kunt u weer op relatieniveau een korting instellen op dit specifieke product (dit is vanuit het menu item Relatiebeheer ook mogelijk, zie hierboven).

Stapelkortingen bij producten

Als u stapelkorting wilt geven dan dient moet u dat instellen per product. In ons artikel stapelkortingen bij producten wordt dit uitgebreid toegelicht.

Hiervoor gaat u naar de module Producten en selecteert u het gekozen product. Klik dan op Bewerken.

In dit scherm gaat u naar tabblad Kortingen en dan Algemene korting.

Daarna moet u Specifieke productkorting? aanvinken.  Als u stapelkorting wilt gebruiken dan klikt u vervolgens op + Nieuw.

Nu kunt u aangeven vanaf welk aantal met Vanaf aantal de stapelkorting die u aangeeft met Kortingspercentage geldt.

Nu brengt de verschillende kortingen in. Dit kunt u ook direct doen in het kortingen tabblad. Zodra u klaar bent kunt u deze stapelkortingen bij dit product gebruiken.

Let op: indien er een relatie-specifieke korting actief is voor het product dan zal de stapelkorting niet worden toegepast, maar de relatie-specifieke korting worden gebruikt.

Bovenstaande mogelijkheden voor het instellen van kortingen zijn kortingen die voor langere tijd gelden. Wilt u echter eenmalig een korting geven aan een klant? Dan kan dat vanuit het menu item Facturatie > Dashboard > Factuur maken (blauwe knop). Rechts in het scherm ziet u het veld ‘Totaalkorting’ staan. Hier kunt u aangeven of de korting wordt gegeven als percentage, euro (op totaal excl. btw) of euro (op totaal incl. btw).

Het percentage of bedrag dat u hier invult, geldt voor de gehele factuur. Dus als u op de gehele factuur 10% korting wilt geven, dan vult u hier 10 in. Als u hier €10 excl. btw wilt invullen dan wisselt u dit naar ‘Euro (op totaal excl. btw)’ en vult u het bedrag in.

U kunt ook een korting geven op een bepaald product in de factuur. Dit doet u door het toevoegen van een factuurregel en daar een korting in te stellen in het veld ‘Regelkorting’. Deze korting geldt dus niet voor de gehele factuur, maar slechts op het product of de dienst die u in deze factuurregel heeft toegevoegd. Hier kunt u aangeven of de korting wordt gegeven als percentage, euro (bedrag excl. btw) of euro (bedrag incl. btw).

Uitsluiten van korting op regelniveau

Het is ook mogelijk om producten of regels bij een factuur/offerte uit te sluiten van de factuurkorting.

Dit kan per regel onder ‘Meer instellingen’ en bij een product kan dit standaard ingesteld worden onder het tabblad ‘Kortingen’. Zo kan je bijvoorbeeld verzendkosten uitsluiten van factuurkortingen.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag