Btw verlegde verkopen (NL)

In dit artikel leggen we uit hoe u btw kunt verleggen op uw facturen.

Gaat u de btw verleggen op uw facturen? Dit betekent dat u uw klant geen btw in rekening brengt. De factuur die u hierbij verstuurd moet aan twee eisen voldoen. Het btw-nummer van de klant moet worden getoond en de tekst ‘btw verlegd’ moet worden getoond op de factuur.

Allereerst dient u een btw-percentage aan te maken voor verlegde btw. Dit kunt u doen door te gaan naar Boekhouding > Instellingen > Btw-aangifte & percentages instellingen > Btw-percentages (tweede tabblad). Vervolgens kiest u voor verkoop en klikt u op de knop ‘Nieuw’.

Hierbij dient u de volgende velden in te vullen:

  • Naam: hier vult u de naam van het btw-percentage in. U zou dit als volgt kunnen noemen: ‘0% btw verlegd’.
  • Percentage: dit staat al goed. U verlegt de btw dus u dient 0% btw op uw facturen te zetten.
  • Beschikbaar voor: verkoop.
  • Aangiftecategorie: dit is belangrijk voor uw btw-aangifte. Gaat u btw verleggen binnen Nederland dan kiest u voor ‘1e Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast’. Gaat u btw verleggen naar het buitenland dan kiest u voor ‘3a Leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer)’ of ‘3b Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU’.

Voorbeeld:

Vervolgens kunt u een factuur aanmaken en dient u te kiezen voor het door u aangemaakte btw-percentage bij het selecteren van de factuurregels. Door het kiezen van dit nieuwe btw-percentage gaat dit automatisch ook goed bij uw btw-aangifte.

Wilt u meer weten over het maken van een factuur en het versturen van de factuur naar uw klant? Lees dan dit artikel. Wilt u meer weten over hoe u een factuursjabloon kunt maken in uw eigen huisstijl? Lees dan dit artikel. Na het lezen van dit laatste artikel zal u ook duidelijk worden hoe u de tekst ‘btw verlegd’ op de factuur kunt plaatsen. U kunt hiervoor een apart factuursjabloon aanmaken die u selecteert bij het maken van de factuur of u zet de tekst bij de factuuromschrijving als u een factuur aanmaakt.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag