ICP-aangifte (NL)

Met Silvasoft kunt u eenvoudig en binnen enkele minuten uw ICP-aangifte (opgaaf intracommunautaire prestaties) doen. Silvasoft rekent alle bedragen automatisch voor u uit. Deze bedragen kunt u invullen bij de Belastingdienst óf u gaat gebruik maken van de (gratis) elektronische ICP-aangifte waarbij u met één druk op de knop de ICP-aangifte naar de Belastingdienst stuurt. In dit artikel zullen alle mogelijkheden rondom de ICP-aangifte worden uitgelegd.

Om de ICP-aangifte berekening voor een periode te bekijken gaat u naar de module Boekhouding > Btw- en ICP-aangifte > Tabblad ICP-aangifte.

Om de ICP-aangifte voor een periode te berekenen, klikt u op de knop ‘Nieuw’. Nu kunt u de volgende gegevens invullen:

 • Omschrijving: hier vult u de omschrijving in van de ICP-aangifte. Bijvoorbeeld: ICP-aangifte kwartaal 1 2017.
 • ICP periode: hier kunt u kiezen uit ‘Baseer op btw-aangifte’ of ‘Handmatige periode’. Vul hier in wat voor u van toepassing is.
 • Periode start / Datum van: hier vult u de periode in van de ICP-aangifte of bij ‘Handmatige periode’ de start- en einddatum van de ICP-aangifte.

Vervolgens klikt u op de knop ‘ICP-aangifte berekenen’. Na de berekening ziet u (als alle boekingen op een juiste manier zijn verwerkt én als u leveringen heeft gedaan naar btw-plichtige klanten uit andere EU-landen), een overzicht met relaties, btw-nummers en de bedragen van de leveringen of de diensten. Deze relaties met bijbehorende bedragen kunt u opgeven bij de Belastingdienst. U kunt er ook voor kiezen om dit elektronisch te doen. Dit scheelt een hoop overtypen, want als u kiest voor (de gratis) elektronische ICP-aangifte dan kunt u met één druk op de knop de ICP-aangifte versturen naar de Belastingdienst.

Is het moment aangebroken om de ICP-aangifte in te dienen en wilt u dit op een gemakkelijke en snelle manier, elektronisch doen? Volg dan onderstaande stappen om uw ICP-aangifte in te dienen.

  1. Ga in het menu naar Boekhouding > Btw- en ICP-aangifte > Tabblad ICP-aangifte.
  2. Klik op ‘Nieuw’, vul alle velden in en klik vervolgens op de knop ‘ICP-aangifte berekenen’.
  3. Uw aangifte wordt nu berekend en een overzicht van de aan te geven bedragen wordt getoond.
  4. Controleer de vakken goed en klik daarna op het tweede tabblad ‘Elektronische aangifte (Belastingdienst)’.

 1. Nu komt u (als wij nog niet hebben geverifieerd dat u gerechtigd bent om de aangifte voor die administratie te mogen doen) in een scherm waarin u goed alle tekst dient te lezen. Hierin staat uitgelegd dat wij eenmaal moeten verifiëren dat u degene bent die voor uw bedrijf de aangifte mag doen bij de Belastingdienst. Hiervoor dient u een KvK uittreksel te uploaden. Na verificatie (hier krijgt u bericht over per e-mail) kunt u gebruik gaan maken van de elektronische ICP-aangifte.
 2. Als wij de verificatie hebben gedaan, dan kunt u de ICP-aangifte elektronisch indienen door te klikken op de knop ‘Dien aangifte in’.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag