Btw verlegde inkopen (NL)

In dit artikel leggen we uit hoe u de btw dat naar u is verlegd, kunt verwerken in uw boekhouding. 

Als er btw naar u is verlegd dient u dit bij het inboeken van uw inkopen goed aan te geven zodat dit correct verwerkt wordt in uw boekhouding en btw-aangifte.

Allereerst dient u een btw-verlegd percentage aan te maken die u kunt gebruiken bij het toevoegen van uw inkoopfacturen. Dit kunt u doen door te gaan naar Boekhouding > Instellingen > Btw-aangifte & percentages instellingen > Btw-percentages (tweede tabblad). Vervolgens kiest u voor inkoop en klikt u op de knop ‘Nieuw’.

  • Naam: hier vult u de naam van het btw percentage in. U zou dit bijvoorbeeld als volgt kunnen noemen: ‘21% btw verlegd’. Uiteraard is dit afhankelijk van het btw percentage dat naar u is verlegd.
  • Percentage: kies hier het percentage dat naar u is verlegd.
  • Beschikbaar voor: inkoop.
  • Aangiftecategorie: dit is belangrijk voor uw btw-aangifte. Is btw naar u verlegd vanuit Nederland dan kiest u voor ‘2a Leveringen/diensten waarbij de omzetbelasting naar u is verlegd’. Is btw verlegd vanuit het buitenland dan kiest u voor ‘4a Leveringen/diensten uit landen buiten de EU’ of ‘4b Leveringen/diensten uit landen binnen de EU’.
  • Verlegd of binnen EU?: zorg dat deze instelling aangevinkt is.
  • Rekening voor te vorderen btw: kies hier de grootboekrekening voor te vorderen btw (bijv. 1520 – Te vorderen BTW).
  • Tegenrekening voor verlegd: kies hier een btw tegenrekening voor de te betalen btw (bijv. 1500 – Af te dragen BTW hoog).

Voorbeeld:

Als u vervolgens de ontvangen inkoopfactuur gaat verwerken via Boekhouding > Inkoopboek kunt u het door u aangemaakte btw-percentage selecteren en de btw welke naar u is verlegd wordt vervolgens 100% correct verwerkt in uw boekhouding en btw-aangifte.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag