Afsluiten en openen nieuw boekjaar

In dit artikel gaan we stapsgewijs uitleggen hoe u uw huidige boekjaar kunt sluiten en een nieuw boekjaar kunt openen. Bekijk de video of scroll naar beneden voor de handleiding.

Let op: dit artikel is enkel van toepassing indien u de module Boekhouden gebruikt. Gebruikt u deze module niet, maar enkel de module Facturatie? Bekijk dan dit artikel.

Nieuw boekjaar openen

Voordat u uw boekjaar gaat sluiten dient u allereerst een nieuw boekjaar te openen. Log in bij Silvasoft en ga naar:

 1. Boekhouding > Instellingen > Boekjaren
 2. Klik op de knop ‘Open nieuw boekjaar’.
 3. Vul hier het jaartal in (bijvoorbeeld 2019) en de begin- en einddatum van uw nieuwe boekjaar (bijvoorbeeld 01-01-2019 en 31-12-2019). Een eigen omschrijving is optioneel.
 4. Klik nu op de knop ‘Opslaan’
 5. Vervolgens dient u uit te loggen en opnieuw weer in te loggen in Silvasoft. Nu kunt u rechtsboven in uw scherm wisselen naar het zojuist aangemaakte boekjaar.

Huidig boekjaar afsluiten

Voordat u uw huidige boekjaar afsluit dient u eerst te controleren of er fouten zijn in uw boekhouding. Dit kunt u doen door in te loggen en te gaan naar het menu Boekhouding > Dashboard. Links onderin het dashboard ziet u het onderdeel ‘Boekhouding controle’. Als u fouten heeft in de boekhouding ziet u die hier staan en kunt u die hiervandaan oplossen. Als u geen fouten (meer) heeft in uw boekhouding kunt u de volgende stappen volgen voor het afsluiten van het boekjaar:

 1. Ga naar het menu Boekhouding > Instellingen > Boekjaren & afsluiten boekjaar
 2. Selecteer het boekjaar dat u wilt afsluiten uit de lijst en klik op de knop ‘Afsluiten boekjaar’.
 3. U komt in een scherm waarin u het volgende boekjaar kunt selecteren. Selecteer hier dus het boekjaar dat volgt op het boekjaar dat u nu wilt afsluiten.
 4. Ook dient u in dit scherm al uw btw-rekeningen toe te voegen. Dit gebeurt in principe automatisch maar handmatige controle is aanbevolen. Lees vooral ook de tekst achter het info-icoontje ter verduidelijking. Klik op de knop ‘Toevoegen’ en selecteer alle btw rekeningen uit uw administratie.
 5. Als u al uw btw-rekeningen heeft toegevoegd kunt u klikken op de knop ‘Controles uitvoeren’.
 6. Uit de controle kunnen opmerkingen komen die u eerst dient op te lossen. Als u geen opmerkingen / fouten krijgt dan krijgt u het resultaat te zien van het huidige boekjaar en kunt u klikken op de knop ‘Afsluiten’ om uw boekjaar definitief af te sluiten.

Fouten bij afsluiten boekjaar?

In onze handleiding: Meldingen bij afsluiten boekjaar, vindt u de meest voorkomende foutmeldingen terug bij het afsluiten van een boekjaar en hoe u deze kan verhelpen.

Belangrijke notities

 • U kunt altijd een afgesloten boekjaar weer opnieuw openen om alsnog wijzigingen in dat boekjaar te doen. Daarna kunt u het boekjaar weer opnieuw sluiten volgens bovenstaande stappen.
 • Op uw balans heeft u tijdelijke 9999 rekeningen gekregen met bijvoorbeeld het resultaat van vorig boekjaar, een btw saldo, etc.. Deze dient u (eventueel in overleg met uw boekhouder) via een memoriaal boeking weg te boeken naar bijvoorbeeld het eigen vermogen of een btw rekening voor voorgaande boekjaren o.i.d.
 • Alle eindsaldo’s van de balansrekeningen uit het huidige jaar (bijvoorbeeld 2019) staan nu als beginsaldo’s in het daaropvolgende jaar (bijvoorbeeld 2020).

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag