Hoe boek ik een factuur en een creditfactuur tegenover elkaar weg?

Soms worden in- en verkopen retour gedaan en dient u een creditnota te maken. Deze creditnota dient ook afgepunt te worden zodat deze niet open blijft staan. In dit artikel leggen wij stapsgewijs uit hoe u dit kan verwerken!

Creditnota aanmaken

Om een creditnota aan te maken dient u in de module Facturatie of Boekhouding een boeking te doen waarbij u de aantallen, of enkel de bedragen in de min zet. Ook kunt u op de knop “+ Creditnota” klikken binnen een factuur.

Als u een creditnota voor een inkoop dient te maken dan dient u een min factuur te maken. Dit doet u door een min teken (-) voor de bedragen te plaatsen. De boeking kunt u daarna opslaan.

Beide manieren om een creditnota aan te maken worden uitgebreid behandeld in de artikelen: Creditnota maken inkoopfactuur en Creditnota maken verkoopfactuur.

Hieronder vindt u het stappenplan terug waarmee u uw creditnota kunt afletteren.

  1. In de module Boekhouding gaat u naar Overig / Memoriaal,
  2. Hier maakt u een nieuwe boeking aan door op de +Nieuw knop te klikken,
  3. Nu voert u de datum in, geeft u het dagboek aan en kunt u een ‘omschrijving’ meegeven aan de boeking,
  4. Onder tabblad Koppelen met inkoop/verkoop koppelt u de reguliere en de creditnota aan deze boeking vast, voor inkoopfacturen kiest u +Inkoopfactuur toevoegen voor verkoopfacturen +Factuur toevoegen,
  5. Als deze elkaar wegstrepen dan komt u op een bedrag van €0 uit,
  6. Onder tabblad Grootboekmutaties dient u nu nog twee grootboekmutaties toe te voegen, ook dit doet u met ‘+Nieuw’:

Verkoop

Betreft het een verkoopfactuur dan selecteert u bij beide grootboekmutaties grootboekrekening Debiteuren (NL) of Handelsdebiteuren (BE), bedrag €0 en u boekt deze éénmaal debet en éénmaal credit:

Inkoop

Betreft het een inkoopfactuur dan selecteert u bij beide grootboekmutaties grootboekrekening Crediteuren (NL) of Handelsleveranciers (BE), bedrag €0 en u boekt deze ook éénmaal debet en éénmaal credit:

Nu kunt u deze boeking opslaan en zijn de creditnota en de gekoppelde in- of verkoopfacturen verwerkt.

Let op: indien het om een gedeeltelijke creditering gaat dan blijft er een bedrag over. Deze zou u dan middels de grootboekmutaties moeten boeken i.p.v. het eerder genoemde €0 bedrag.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag