Overige boekingen / memoriaalboekingen

Elke ondernemer zal af en toe boekingen moeten doen die niet in een ander dagboek gedaan kunnen worden. Het gaat dus om een boeking die niks te maken heeft met een verkoop, inkoop, uitgave of ontvangst. Wat voor boekingen zijn dit dan? Denk hier bijvoorbeeld aan een afschrijving of afboeking van voorraad. Vaak worden deze boekingen bij de jaarafsluiting gedaan. In dit artikel leggen we u uit waar u een overige boeking kunt doen.

Ga in het menu naar Boekhouding > Overig / Memoriaal en klik op ‘Nieuw’. Er opent een scherm waarin u de volgende gegevens kunt invullen:

  • Boekingsdatum: hier vult u de datum in wanneer de boeking heeft plaatsgevonden.
  • Selecteer dagboek: hier kunt u kiezen voor memoriaal. Wilt u een ander dagboek dan kant u deze aanmaken via Boekhouding > Instellingen > Memoriaal (dagboek) instellingen > Memoriaaldagboeken > Nieuw.
  • Omschrijving: vul hier de omschrijving in van de boeking.
  • Template: hier kunt u optioneel een template selecteren om het inboeken in sommige gevallen makkelijker / sneller te maken. Voorbeeld: als u elke maand lonen inboekt moet u diverse bedragen op diverse grootboekrekeningen boeken. U kunt een template maken waar u al deze grootboekrekeningen aan toevoegt. Als u dit template vervolgens selecteert, hoeft u alleen nog maar de bedragen in te vullen, omdat de grootboekrekeningen automatisch worden ingeladen. Een template maakt u via Boekhouding > Instellingen > Memoriaal (dagboek) instellingen > Grootboekmutatie-templates > Nieuw (meer informatie over grootboekmutatie templates).

Als u bovenstaande velden heeft ingevuld dan kunt u de bedragen van de boeking (grootboekmutaties) toevoegen door te klikken op de knop ‘Nieuw’.

Als u de grootboekmutaties heeft ingevuld kunt u deze boeking optioneel nog koppelen aan een inkoop- of verkoopfactuur om deze factuur op betaald te zetten. Als u werkt met de module projectmanagement dan kunt u deze boeking ook nog aan een project koppelen voor de nacalculatie van dat project. Als extra kunt u nog een bijlage aan de boeking toevoegen.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag