Beginbalans handmatig invoeren

Tip: u kunt nu ook een beginbalans importeren vanuit Excel. Lees hier alles over in ons Beginbalans importeren artikel!

In dit artikel, en in onderstaande video, leggen we uit hoe u eenvoudig zelf een beginbalans kunt invoeren in uw Silvasoft boekhouding.

Dagboek aanmaken

Allereerst dient u een dagboek aan te maken om uw beginbalans op te boeken.

  1. Het aanmaken van een nieuw dagboek doet u via het menu: Boekhouding > Instellingen > Memoriaal (dagboek) instellingen, en
    Beginbalans_invoeren.png
  2. Klik op ‘Nieuw’ en maak het dagboek aan. Geef dit dagboek een naam (bijvoorbeeld ‘beginbalans’) en geef het een nummer (dit kunt u zelf bepalen).

Beginbalans boeking in het Overig / Memoriaal

Als u vervolgens een beginbalans wilt invoeren dan kunt u dit doen door te gaan naar het menu: Boekhouding > Overig / Memoriaal. Hier kunt u via één boeking uw complete beginbalans invoeren. Klik op de knop Nieuw, en selecteer het dagboek dat u zojuist heeft aangemaakt.

Nu vinkt u vinkje Beginbalans boeking aan.

mceclip0.png

Beginbalans boekingen worden automatisch aangemaakt door Silvasoft wanneer u uw voorgaand boekjaar sluit. Deze boekingen kunnen niet gewijzigd worden. Indien u geen voorgaand boekjaar heeft (bijvoorbeeld omdat u net begonnen bent in Silvasoft) dan kunt u zelf boekingen markeren als Beginbalans boeking. Boekingen gemarkeerd als Beginbalans boeking worden bijvoorbeeld gebruikt in diverse rapportages, zoals de Kolommenbalans rapportage.

Vervolgens kunt u in het tabblad Grootboekmutaties met de knop Nieuw de journaalposten aanmaken met daarin het beginsaldo per grootboekrekening.

  • Let op: u kunt op elk moment een beginbalans invoeren. Wilt u een beginbalans invoeren van 2015 dan kunt u bij de datum bijvoorbeeld 01-01-2015 invullen. Let op, hiervoor moet u wel werken in het boekjaar 2015. Wilt u weten hoe u een historisch boekjaar aanmaakt? Lees dan dit artikel.
  • Let op: de debet en credit-zijde van u beginbalans boeking moeten altijd gelijk zijn.
  • Let op: indien u ook al boekingen heeft geïmporteerd dan kan het zijn dat er al saldo’s op grootboekrekeningen zijn geboekt. Hier moet u rekening mee houden tijdens het boeken van uw beginbalans.

Openstaande in- en verkoopfacturen

Als u nog openstaande in- en verkoopfacturen had in uw vorige boekhoudpakket waarvan een saldo is opgenomen in de beginbalans dan dient u dat op één van twee manieren te verwerken.

  • U neemt het saldo mee in de beginbalans boeking, u boekt dan niet op de standaard Debiteuren / Crediteuren rekening, of
  • U neemt het saldo niet mee in de beginbalans boeking, u maakt een historisch boekjaar aan waarin u deze facturen toevoegt.

Historische Debiteuren (Klanten) / Crediteuren (Leveranciers)

U zou via Boekhouding > Grootboekrekeningen een nieuwe balansrekening Historische Debiteuren (Klanten) en/of Historische Crediteuren (Leveranciers) met Nieuw kunnen toevoegen.

In de memoriaal boeking van de beginbalans boekt u de openstaande saldo's op deze rekeningen.

Let op: als u wel boekt op de standaard Debiteuren / Crediteuren rekening dan krijgt u een foutmelding (Het Debiteuren / Crediteuren saldo vanuit het grootboek (€X,XX) correspondeert niet met het totaal aan openstaande verkoop / inkoopfacturen (€X,XX).).

Historisch boekjaar

In het volgende artikel: Historisch boekjaar toevoegen, leest u hoe u een historisch boekjaar kunt toevoegen. In dit jaar kunt u dan de nog openstaande in- en verkoopfacturen toevoegen. Door dat jaar dan te sluiten wordt de beginbalans in het daaropvolgende jaar aangevuld met deze openstaande posten.

Overstapservice

Heeft u minder ervaring met het inboeken van een beginbalans of vindt u het prettig dat wij u daarbij assisteren? Silvasoft biedt een gratis overstapservice waarbij wij u assisteren met o.a. het inbrengen van uw beginbalans. Vraag vandaag nog de gratis overstapservice aan!

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag