Hoe boek ik fooien?

Betaalt een klant u meer dan u in rekening hebt gebracht? Dan moet u hier misschien btw over betalen. De meest voorkomende situaties en de manier om dit te verwerken staat in dit artikel toegelicht.

Wanneer geen btw?

Als uw personeel fooien ontvangt, hoeft u daarover geen btw te betalen. Bent u een ondernemer/natuurlijk persoon en werkt u in een branche waarin het gebruikelijk is om fooien te geven, bijvoorbeeld in de horeca- en de taxibranche? Dan hoeft u ook geen btw te betalen over fooien die u zelf ontvangt.

Wanneer wel btw?

In alle andere gevallen moet u btw betalen over de bedragen die u meer ontvangt dan u in rekening hebt gebracht. Het bedrag dat u extra ontvangt, telt u op bij uw omzet. Dit bedrag kunt u via een boeking in het kasboek inboeken.

Btw-bedrag berekenen en de fooi als omzet boeken

Hebt u een extra bedrag ontvangen? Verwerk de ontvangst van dit bedrag

Voorbeeld boeking

  1. Ga naar het kasboek,
  2. Maak een nieuwe kas boeking middels ‘+ Nieuw’,
  3. Vul de datum van de ontvangst van de fooi in
  4. Bereken het btw-bedrag en tel dit op bij het fooi bedrag (hiervoor gebruikt u fooibedrag x 1,21 of 1,09 voor respectievelijk hoog- en laag tarief),
  5. Kies bij ‘Match’ voor ‘Op vaste grootboekrekening’,
  6. Selecteer de gewenste omzetrekening,
  7. U krijgt nu de mogelijkheid een btw-percentage op te geven, selecteer hier het juiste btw-percentage,
  8. U kunt nu de boeking opslaan- en sluiten, in de aankomende periodieke aangifte wordt dit bedrag aangegeven inclusief de geldende btw.

Bij twijfel?

Weet u niet zeker of het gebruikelijk is fooien te ontvangen in uw branche of twijfelt u of de genoemde uitzondering op u van toepassing zijn? Wij raden u dan uiteraard aan contact op te nemen met uw boekhouder, accountant of administratiekantoor of de Belastingdienst / FOD Financiën.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag