Hoe boek ik het resultaat van vorig jaar weg?

Na het afsluiten van uw voorgaand boekjaar worden er in het nieuwe boekjaar meerdere memoriaalboekingen aangemaakt. Via deze boekingen wordt het saldi van vorig jaar overgedragen aan het huidige jaar, zo ook het resultaat van uw onderneming.

Het resultaat kijkt naar uw resultaatrekeningen, hierbij wordt de volgende som gebruikt; omzet – kosten = resultaat, dit kan zowel positief (winst) als negatief (verlies) zijn.

Het resultaat van het voorgaande jaar staat niet op de resultaatrekeningen maar wordt op een tussenrekening aan de balanszijde geboekt via het Memoriaal. In Silvasoft heet deze rekening; 99991 – Resultaat vorig boekjaar. Deze rekening wordt automatisch aangemaakt bij het afsluiten van het voorgaande boekjaar.

Op deze rekening staat nu een saldo; het resultaat, deze dient echter niet op 99991 te blijven staan. U zult via het Overig/Memoriaal (Diverse dagboek) dit saldo moeten overboeken naar een andere balansrekening. Doorgaans wordt hier; 0100 – Eigen vermogen voor gebruikt, dit kan verschillen afhankelijk van uw rekenschema en of u een Nederlandse of Belgische omgeving heeft.

In dit artikel leest u hoe u dit eenvoudig kunt wegboeken.

Resultaat – Positief (winst)

U heeft een winst van €1000 behaald in 2019. Op 99991 staat debet €1000 geboekt.

  1. Ga naar Boekhouding > Overig / Memoriaal,
  2. Klik op ‘Nieuw’, vul een datum in (doorgaans de 1e van het boekjaar), een dagboek (Memoriaal) en optioneel een omschrijving,
  3. Klik op ‘+ Nieuw’, kies voor grootboekrekening 99991, €1000 en kies voor ‘Credit’, daarna klikt u op ‘Opslaan en volgende’,
  4. Nu kiest u voor grootboekrekening 0100, €1000 en kiest u voor ‘Debet', daarna mag u dit opslaan,
  5. Als u de boeking nu via ‘Opslaan en sluiten’ opslaat dan is er €1000 vanaf de tussenrekening geboekt aan het eigen vermogen.

Resultaat – Negatief (verlies)

U heeft €500 euro verlies gedraaid in 2019. Op 99991 staat credit €500 geboekt.

  1. Ga naar Boekhouding > Overig / Memoriaal,
  2. Klik op ‘Nieuw’, vul een datum in (doorgaans de 1e van het boekjaar), een dagboek (Memoriaal) en optioneel een omschrijving,
  3. Klik op ‘+ Nieuw’, kies voor grootboekrekening 99991, €500 en kies voor ‘Debet’, daarna klikt u op ‘Opslaan en volgende’,
  4. Nu kiest u voor grootboekrekening 0100, €500 en kiest u voor ‘Credit’, daarna mag u dit opslaan,
  5. Als u de boeking nu via ‘Opslaan en sluiten’ opslaat dan is het verlies ten laste gekomen van het eigen vermogen en is deze met €500 omlaag gegaan.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag