Margeregeling

In dit artikel leggen we uit hoe u gebruik kunt maken van de margeregeling in Silvasoft. U berekent de btw, in het geval van de margeregeling, niet over uw omzet, maar over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs, de winstmarge. Verkoopt u met winst, dan is uw winstmarge positief en moet u hierover btw betalen.

Allereerst dient u twee grootboekrekeningen aan te maken, namelijk: ‘inkoop margegoederen’ en ‘verkoop margegoederen’

U kunt dit doen door in het menu te gaan naar Boekhouding > Grootboekrekeningen > klik op de knop ‘Nieuw’. Hier vult u de volgende velden in:

 • Nummer: hier vult u een grootboekrekeningnummer in, dit kunt u zelf bepalen.
 • Naam: hier vult u de naam van de grootboekrekening in, dus ‘inkoop margegoederen’ of ‘verkoop margegoederen’.
 • Balans / resultaat: hier kiest u voor ‘Resultatenrekening’.
 • Omzet / kosten: hier klikt op u de knop ‘Bepaal automatisch’.

Zodra u beide grootboekrekeningen heeft toegevoegd zijn we met dit onderdeel klaar.

Voorbeeld:

Stel u handelt in tweedehands auto’s en u koopt een auto in voor € 5000,- dan dient u deze aankoop in te boeken via het menu item Boekhouding > Inkoopboek. Vul alle gegevens in en kies bij de inkoopregels voor rekening ‘Inkoop margegoederen‘ en kies bij selecteer btw ‘0%‘.

Zodra u de auto voor bijvoorbeeld € 8000,- doorverkoopt dan dient u deze verkoop ook in Silvasoft toe te voegen. Indien u een factuur maakt dan kunt u dit doen via het menu item Facturatie. Indien u geen factuur maakt of indien u de factuur niet in Silvasoft maakt maar in een ander programma, dan kunt u deze verkoop toevoegen via het menu item Boekhouding > Verkoopboek. Let op dat u hier de rekening ‘Verkoop margegoederen‘ selecteert en wederom voor een btw-percentage van 0% kiest.

Zodra een btw-periode is verstreken moeten we de btw uitrekenen voor die periode. Allereerst dient u het verschil tussen de verkopen en de inkopen van een bepaalde periode te berekenen. Stel u wilt btw gaan betalen over kwartaal 1 van 2017 dan moet u weten wat het verschil is tussen de rekening ‘Verkoop margegoederen’ en ‘Inkoop margegoederen’ in de periode 01-01-2017 t/m 31-03-2017. Dit kunt u zien door te gaan naar het menu item Boekhouding > Rapportages > Grootboekkaart. Selecteer hier beide grootboekrekeningen en vul bij datum in 01-01-2017 t/m 31-03-2017. Klik dan op ‘Genereer en download’.

Voorbeeld:

Bekijk vervolgens van beide rekeningen het ‘bedrag van mutaties’ en reken het verschil uit. In ons voorbeeld is het verschil € 8000,- min € 5000,- is € 3000,-. Over € 3000,- dienen we vervolgens handmatig de btw uit te rekenen. Dit doen we door de volgende rekensom bij een percentage van 21%: € 3000,- / 121 x 21 % = € 520,66. We moeten over deze periode dus € 520,66 btw afdragen en dit bedrag halen we ook van de winst af. De winst wordt hierdoor € 2479,34.

Dit gaan we inboeken via een memoriaalboeking. Ga hiervoor naar het menu item Boekhouding > Overig / Memoriaal > Nieuw. Vul hierbij de volgende velden in:

 • Boekingsdatum: hier vult u de datum in van de laatste dag van de btw-periode. In ons voorbeeld dus 31-03-2017.
 • Selecteer dagboek: hier kiest u voor ‘Memoriaal’.
 • Omschrijving: hier vult u bijvoorbeeld het volgende in: ‘Berekende btw over de margegoederen van de periode 01-01-2017 t/m 31-03-2017.’
 • Grootboekmutaties:
  • Verkoop margegoederen: € 520,66 debet.
  • Af te dragen BTW hoog (1500): € 520,66 credit voor Nederland óf Te betalen btw (451000): € 520,66 credit voor België

Voorbeeld:

Nadat u dit heeft ingevuld heeft u de margeregeling op een juiste manier toegepast en kunt u een juiste btw-aangifte aanmaken via het menu item Boekhouding > Btw- en ICP-aangifte.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag