Afstandsverkopen

Indien een btw-percentage aan aangiftecategorie 3c Installatie/afstandsverkopen binnen de EU (NL) of btw-classificatie Verkopen op afstand (BE) wordt gekoppeld dan betekent dat u de btw voor deze verkopen afdraagt in het land van verkoop en niet in Nederland of België.

Hiermee kunt u uw verkopen binnen de Europese Unie maar buiten het land waar uw onderneming gevestigd is op een juiste manier boeken!

Deze instelling vindt u terug via Boekhouding > Instellingen > Btw-aangifte en percentages instelling bij het toevoegen van een Verkoop btw-percentage als u 3c of of Verkopen op afstand selecteert als aangifte categorie/btw-classificatie.

België: Verkopen op afstand

Het btw-deel van de boeking wordt op een aparte grootboekrekening geboekt, deze rekening geeft u in via het veld Rekening voor te betalen btw.

mceclip0.png

Verkopen op afstand betekent dat u het btw-percentage toepast van het land van de afnemer. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer u verkoopt aan het buitenland (binnen EU) en het drempelbedrag van het land overschrijdt. Op uw btw-aangifte wordt de omzet van boekingen op dit percentage opgenomen in rooster 47. Op onze website leest u meer over afstandsverkopen.

Nederland: Installatie/afstandsverkopen binnen de EU

Het btw-deel van de boeking wordt op een aparte grootboekrekening geboekt, deze rekening geeft u in via het veld Rekening voor btw afstandsverkopen.

mceclip1.png

De btw geboekt op dit percentage wordt daarom niet meegenomen op de btw-aangiftes. De omzet wordt wel meegenomen in categorie 3c. Het btw-deel van de boeking wordt op een aparte grootboekrekening geboekt, welke u hieronder kunt kiezen

Hoe wordt dit wel of niet in de aangifte verwerkt?

Met deze btw-percentages kunt u afstandsverkopen juist verwerken. Hiermee wordt van de verkopen die gebruik maken van dit btw-percentage:

  • Het btw deel niet weg geboekt op een BTW rekening maar op een reguliere balansrekening,
  • De Btw niet op aangifte opgenomen, echter de grondslag / omzet wel, en
  • Draagt de Klant btw af in buitenland en boekt dan dat weer van deze kostenrekening af.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag