Inkoopfacturen toevoegen

Als u een factuur heeft ontvangen van uw leverancier dan moet u deze inboeken. Dit doet u via het inkoopboek. Ga in het menu naar Boekhouding > Inkoopboek en klik op ‘Nieuw’. Er opent een scherm waarin u de volgende gegevens kunt invullen:

 • Leverancier: hier vult u de leverancier in. Staat deze nog niet in Silvasoft? Klik dan op het blauwe plusje.
 • Datum: hier vult u de datum in die ook op de inkoopfactuur vermeld staat.
 • Factuurnummer: hier vult u het factuurnummer in. Deze kunt u vinden op de inkoopfactuur.
 • Boekingsnummer: hier vult u optioneel een boekingsnummer in. Heeft u bijvoorbeeld een bonnetje in een map bewaard, dan kunt u deze bijvoorbeeld nummeren. Dit nummer kunt u hier toevoegen.
 • Omschrijving: hier vult u optioneel een omschrijving in van de inkoopfactuur
 • Bankrekening: hier vult u optioneel het bankrekeningnummer in van de leverancier. Dit is alleen van toepassing als u gebruik gaat maken van automatisch betalen (excasso).
 • Vervaldatum: hier vult u optioneel de vervaldatum in van de factuur. Als u dit doet kunt u er voor kiezen om een melding te krijgen op uw dashboard zodra de vervaldatum van de factuur in zicht komt.
 • Standaard project: hier vult u optioneel en als u gebruik maakt van de module projectmanagement de projectnaam in. Dit wordt gebruikt voor de nacalculatie van projecten.
 • Voeg factuur toe: hier kunt u de inkoopfactuur uploaden, zodat u uw gehele administratie inclusief ontvangen facturen online in Silvasoft heeft staan.

Welke velden zijn verplicht om een correcte boekhouding te voeren? Dat zijn de velden:

 • Leverancier
 • Datum
 • Factuurnummer

Daarnaast moet u de inkoopfactuur altijd (7 jaar) bewaren in uw administratie. Dat kan op uw computer, in een map of u voegt deze toe aan Silvasoft. Het is dus niet verplicht om deze toe te voegen in Silvasoft, maar wel heel handig, zodat u alles altijd bij elkaar heeft staan.

Als u bovenstaande velden heeft ingevuld dan kunt u het bedrag van de inkoopfactuur toevoegen. Heeft u diverse ‘factuurregels’ dan klikt u op de knop ‘Regel toevoegen’ om een extra bedrag in te vullen. Klik vervolgens op ‘Opslaan en sluiten’ als u de inkoopfactuur definitief wilt maken.

Voorbeeld

Als u de inkoopfactuur heeft toegevoegd dan staat daar ook een moment tegenover dat u de inkoopfactuur heeft betaald (via de bank of via de kas). Hoe u de inkoopfactuur op betaald kunt zetten leest u in dit artikel.

Zodra u de inkoopfactuur heeft betaald en dit ook via bovenstaand artikel hebt verwerkt dan kunt u de bijbehorende betaling vinden in het derde tabje ‘Bijbehorende betalingen’.

Heeft u een UBL factuur ontvangen? Dan kunt u het bestandje eenvoudig uploaden via: Boekhouding > Inkoopboek > Klik op de knop ‘Importeer UBL’ en voeg het bestandje toe. Klik vervolgens op ‘Importeer’. Controleer de ingevoerde gegevens en klik op ‘Opslaan en sluiten’.

Scan- en Mail & Herken

Heeft u bonnetjes die u wilt laten scannen- of mailen en herkennen? In onze handleidingen: Scan & Herken en Mail & Herken, wordt deze manier van inkopen toevoegen aan Silvasoft toegelicht.

Was dit artikel nuttig?

Uw antwoord niet gevonden?

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden

Stel nu uw vraag